Les bledes, aquest vegetal humil, considerat una
menja de pobres, avorrida i sovint menyspreada, suscita reaccions ben oposades.
Les bledes, o no agraden gens o agraden molt. Si algun detractor de les bledes
llegeix aquestes línies i pensa que això no és possible, està equivocat. Ho
escric amb coneixement de causa: hi ha persones al món a qui les bledes ens
agraden molt.
Ara bé, és molt probable que quan
hom comenta que per dinar menjarà bledes, s’estigui assegurant que no serà
envejat i que no es trobarà els interlocutors asseguts a taula.
Segons el
DIEC[1], la bleda (Beta vulgaris), és una planta de la família de les quenopodiàcies,
de fulles basals ovades, grosses, amb el pecíol i el nervi mitjà molt
desenvolupats, flors verdoses, en inflorescència densa, i fruit embolcallat
pels tèpals, cultivada com a verdura.
Diuen que aquesta
modesta hortalissa té algunes bones propietats: conté vitamines A, C i K; és
rica en minerals (potasi, calci i magnesi), per això pot ser útil en la prevenció de l’osteoporosi; aporta àcid fòlic
i flavonoides útils per a la prevenció del càncer, i, pel seu alt contingut en
fibra, té propietats laxants i digestives.
Amb les bledes, tothom s’hi atreveix
i hi ha moltes dites que hi fan referència. És una bleda aquella persona curta
d’enteniment o massa crèdula. Referit al sexe femení, és una bleda aquella dona
excessivament delicada, aveciada o aprensiva. Referit al sexe masculí, és un
bleda l’home que sembla efeminat o és covard. Són bledes aquelles persones
mancades de vivor, de fermesa o de caràcter. I si bleda vol dir encantada i
freda, bleda assolellada ja és el súmmum de la blederia. No he estat capaç de
trobar cap accepció ni cap frase feta del mot bleda que s’assembli a un elogi o
una lloança; totes es refereixen a defectes o insults.
Més enllà de qualificar la manera de
ser de les persones, hi ha una dita sobre les bledes que sempre he trobat molt
curiosa. La sento a dir des que conec la meva família política i pensava que era de collita pròpia, però he
comprovat que forma part de la nostra cultura popular. És la que diu les bledes, les menges calentes i les cagues
fredes. He de reconèixer que aquesta sentència, al meu entendre mancada de
tot fonament empíric, té certa gràcia.
Ara a la primavera que són tendres i
ufanoses, amanides amb un bon raig d’oli o passades per la paella, les bledes
per mi són un bon primer plat.
A casa meva anomenàvem "bledes assolellades" (bledes soleiades) a les persones que ja passaven de bledes i es sol·lapaven amb la categoria de "flasques".
ResponEliminaAixò a banda...admiro a les persones que us agraden les bledes. Herois similars als que aprecien el bròquil! ; )
Josep,
ResponEliminaAmb el teu comentari m'has fet sentir com una heroïna perquè el bròquit també m'agrada.
I a casa encara fem servir el qualificatiu "bleda soleiada"!