dimecres, 25 de setembre del 2019

SDRC i situacions administratives - I (DSR – 52)


Després de les dues entrades anteriors que, coincidint amb el període de vacances estivals, he dedicat a la història familiar, reprenc aquesta sèrie dedicada a la SDRC / DSR. Per fer-ho he triat un assumpte una mica complex i no sé si em sabré explicar prou bé. Es tracta de les incapacitats. Alerta que no ens confonguem entre incapacitat i discapacitat, tema tractat anteriorment (enllaç).
Si en un post de fa uns divuit mesos reproduïa algunes de les expressions que la gent acostuma a dir a una persona que està passant per una situació de baixa llarga (enllaç), ara vull parlar d’aquesta situació des de la perspectiva de la persona afectada.   
Les persones laboralment actives, és a dir que treballem, quan topem amb un problema de salut, tenim dret a demanar la incapacitat temporal (IT d’ara endavant), situació que popularment, es coneix com a “baixa”. En un moment o altre de la vida laboral, qui més qui menys s’ha trobat alguna vegada en aquesta situació, per un accident, una malaltia, una intervenció, etc. En aquest cas, es tracta d’anar a la consulta del nostre metge de capçalera (especialista en Medicina Familiar i Comunitària), explicar-li què ens passa i, si ho creu convenient, ens farà la baixa, és a dir, el comunicat d’IT, document que justifica la nostra absència al lloc de treball a partir d’aquell moment.
Depenent de la durada de la nostra indisposició o del motiu de la IT, haurem de tornar a la consulta -o no- per recollir els següents comunicats de continuació d’IT, coneguts popularment com “els partes”. El nostre doctor, que ens pot haver prescrit algun medicament i/o ens pot haver derivat a un metge d’una altra especialitat, ens donarà les instruccions corresponents, ja que els terminis i els procediments van canviant amb el temps.
En la majoria d’IT, en poc temps es produeix la millora o recuperació, fet que suposa l’alta mèdica, és a dir, el metge de capçalera estén el comunicat d’alta per tal que el dia següent ens reincorporem al nostre lloc de treball.
Unes angines, una lumbàlgia, una contractura o un queixal del seny infectat, suposen uns vuit, deu o quinze dies de baixa; una intervenció d’hèrnia, una colecistectomia o una apendicitis, uns trenta, quaranta o seixanta dies a tot estirar; altres malalties o algunes intervencions de traumatologia poden suposar períodes d’IT una mica més llargs.  
Fins fa un parell d’anys, les baixes que havia tingut havien estat de curta durada, llevat dels dos parts en què vaig poder gaudir (GAUDIR en majúscula) de les setze setmanes de permís per maternitat que em corresponien en aquell moment. Val a dir que el pare disposava d’un permís de dos dies (2 dies, és a dir 48 hores!).
Fins que no vaig topar amb la SDRC, DSR, la Distròfia Simpàtico Reflexa, els Sudeck o el Tío Sudeck  (com l’anomena una companya de fatigues) no havia necessitat un període d’IT llarg, per tant, desconeixia què passa quan la baixa s’allarga més del que estava previst.
Sense més coneixements de dret laboral que els que adquirit al llarg de la meva vida com a treballadora (primer del sector privat i després del públic) i donant per fet que desconec la normativa que regeix les relacions laborals i la Seguretat Social (d’ara endavant SS), en alguna de les properes entrades intentaré explicar què suposa per al treballador una baixa de les que s’anomenen “llargues”. Per fer-ho, em centraré en el “règim comú”, és a dir, els casos que depenen de la SS. Els que em coneixeu personalment potser trobeu estrany que essent funcionària em centri en el règim general. Doncs, sí, sóc funcionària de la Generalitat de Catalunya i, com la majoria de treballadors, depenc de la SS.
Hi ha qui considera que la situació d’alta, d’incapacitat temporal o d’incapacitat permanent (IP d’ara endavant) són només situacions administratives. Segurament tenen part de raó, però aquesta situació genera una sensació de desconeixement, d’impotència o fins i tot d’abandonament que, sumada al dolor físic del pacient, fa que el problema es faci més gran. Per això penso que cal parlar-ne i properament intentaré explicar de forma resumida el periple que suposa trobar-se amb un problema de salut que suposi una baixa llarga.
Adriana, 25 de setembre de 2019
DSR - 52



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari...