Les primeres cireres que ens arriben van a un preu
astronòmic, per això acostumo a esperar a comprar-ne fins que s’abaixen una
mica. I quan em sembla que el que me’n fan pagar és raonable, en compro les
primeres per provar què tal són; sempre poquets, per si de cas.
Ara fa 19 anys i uns
quants dies, quan estava embarassada de la Sílvia, la meva filla petita, vaig veure les
primeres cireres a l’aparador d’una petita fruiteria -que no per petita deixava
de ser selecta!- i no em vaig poder estar d’entrar-hi:
-
Em posarà un grapat de cireres?
-
Nena: van a tant el quilo –encara amb pessetes-!
-
Sí, sí, he vist el cartellet. Només en volia un
grapadic.
Es veu que la senyora
-Plana es deia de cognom- només volia avisar-me perquè no m’endugués un ensurt
en veure la quantitat que li hauria de pagar. Potser el meu aspecte li va fer
pensar que no podria assumir el cost. Qui sap!
Les cireres eren bones i
de tornada cap a casa me les vaig anar menjant sobrepassant el límit de cireres
que es poden menjar en un dia.
Per què parlo d’un
“límit”? Doncs perquè, quan era petita, a casa ens limitaven el nombre de
cireres que podíem menjar. No recordo exactament si eren dotze o si eren quinze, però sí
que tinc clar que havíem de comptar els pinyols que ens quedaven al plat. Desconec
quin era el motiu de tal limitació. Potser perquè eren indigestes? Potser pel seu
preu elevat?. Fos quin fos el motiu, però, la norma era aquesta i quan
s’arribava al límit no es podien agafar més cireres.
Amb aquesta limitació, era lògic que
la ingesta de cireres anés acompanyada d’algun entreteniment que fes que no ens
les mengéssim tant de pressa. Vet aquí que, mentre ens les menjàvem, les cireres
aparellades ens les posàvem a l’orella talment unes arracades i amb les
individuals fèiem petites reproduccions d’objectes domèstics com ara el cistellet, el càntir...
Suposo que com que això ens
entretenia, ens les menjàvem més a poc a poc, cosa que en feia més fàcil la
digestió i, de passada, tardàvem més a arribar al límit permès.
Hi havia una altre entreteniment que
consistia a fer un nus amb la cua de la cirera. Dit així no sembla gaire
entretingut, però la gràcia rau en com s’havia de fer aquest nus. Es tractava
de ficar-nos a la boca una cirera sencera, és a dir, amb cua i tot. Un cop a la
boca, n’extrèiem el pinyol i un cop ingerida la cirera, amb la cua que ens
quedava dintre la boca, havíem de fer un nus, sense l’ajuda de les mans, o
sigui, només amb la llengua i les dents. Aquesta és una habilitat que tenim els
de casa meva i encara ara, quan mengem cireres, acabem fent un nus amb la cua
d’una cirera.
Nus, cistellet, càntir i arracades |
Enguany esperava les cireres amb
il·lusió, però, en general, han estat aigualides i força insípides. Això no
obstant, he recordat una vegada més aquesta curiosa manera que tenim
d’entretenir-nos quan mengem cireres i mentre he tornat a fer cada figuereta i
cada nuada he pensat també amb tots els que ja no són al meu costat per
posar-se un parell de cireres per arracades o per fer el cistellet, el càntir o
el nus.
I, és que, en tema de cireres, aquest també ha
estat un mal any!
He de confessar que:
ResponElimina1- encara uno sé fer el nus amb la boca
2- diumenge vaig sobrepassar el límit cireril amb escreix
Un escrit fantàstic per acabar-me de "despejar" de bon matí :)
Coralí