Per la serva composició, se
li atribueixen algunes propietats. Com que és ric en hidrats de carboni és una
bona font d’energia, produeix un efecte saciant i aporta més calories que altres
fruites, per això es recomana a esportistes i a infants. Pel seu alt contingut
en potassi, hi ha qui el recomana per combatre malalties com la hipertensió, malalties
reumàtiques, gota..., perquè ajuda a eliminar aigua i sodi de l’organisme. El
magnesi que conté serveix per prevenir lesions musculars. És ric en components
que estimulen la digestió, ajuda a prevenir gastritis i úlceres intestinals i
les seves propietats astringents serveixen per combatre algunes diarrees. Es
diu que pot contribuir a enfortir la ment perquè conté vitamines A i C i fòsfor
i la presència de triptòfan fa que pugui ajudar a millorar l’estat anímic.
Més enllà de les seves
propietats, el plàtan és de bon menjar: és fàcil de pelar i no necessita
preparació. Per això i perquè un cop madur és molt dolç, té força èxit entre
els més menuts i entre aquells -no tan menuts- a qui li els fa mandra pelar la fruita o
els molesta l’acidesa. Em refereixo al plàtan –banana- que es
menja cru com una fruita més i no pas a les varietats que es cuinen.
Quan érem petits, era
habitual que a casa hi haguessin plàtans al rebost i a la fruitera. A més, a
moltes cases se seguia el consell de l’espot publicitari, que en aquell moment
es feia, del plàtan de Canàries: cada dia un plàtan, com a mínim, que de fet deia
“Todos los días un plátano, por lo menos”.
Hi ha moltes maneres de
preparar un plàtan per menjar-se’l. En vull descriure algunes que formen part
dels meus records d’infància.
Fer una flor. Es tracta de pelar-lo deixant la pela en quatre o cinc
tires que cauen al voltant del fruit fent una mena de flor. Aquesta manera
estalvia de tocar la polpa amb la mà i, per tant, d’embrutar-se, cosa que
permet caminar, córrer, jugar... mentre es va menjant el plàtan. Voldria aclarir
que a casa, els pelàvem trencant la cua que hi ha a l’extrem més punxegut, mentre
que en d’altres llars ho feien per la part inferior, la més plana. Després
de consultar la xarxa, sembla que la forma recomanada és la segona, per tant, a
casa no ho fèiem prou bé.
A rodanxes. Es tracta de treure-li la pela i tallar-lo fent-ne discos
i posar-los en un plat -amb o sense sucre al damunt-. És la forma que
utilitzàvem quan menjàvem el plàtan a taula, normalment per postres i
servint-nos d’una forquilleta.
Aixafat i amb sucre. Es tracta d’aixafar-lo amb una
forquilla i escampar-hi sucre al damunt. Aquesta era la manera com ens el
menjàvem després d’haver estat malalts o quan estàvem desganats. Recordo haver-lo
menjat així, de la mà de la mare, estant asseguda dintre el llit, suposo que
per refer-me d’una passa de la panxa o d’una bona febrada.
Diria que aquestes tres
formes de menjar el plàtan ens poden ser familiars a la majoria. Em consta que algunes
persones de casa bona que havien
estat sotmeses a normes d’educació i bons modals una mica estrictes, aprenien a
menjar el plàtan amb ganivet i forquilla, sense tocar amb les mans ni la pela
ni la polpa. No era el meu cas.
Per últim, m’agrada recordar
que a casa, era habitual que abans de pelar el plàtan féssim el porquet. Fer el porquet consisteix a
fer tres incisions a l’extrem més pla del plàtan: una ben bé a la punta que simula
la boca a sota del morro i les altres dues, un xic més amunt que fan d'orelles del garrí. Si es fa bé,
exercint una petita pressió a la part contrària d’on s’han fet les orelles,
s’aconsegueix que el porquet obri la boca.
Suposo que a mi em feien el
porquet perquè era una nena desganada que creixia en el si d’una família nombrosa
on sempre hi havia algú disposat a entretenir-me. Podeu pensar que a casa meva estàvem
molt de punyetes -segurament no us falta raó- o que qui no té feina el gat
pentina –es tracta de trobar el moment per a cada cosa-. A mi m’agrada pensar
que vaig créixer envoltada de persones sensacionals, amb ganes de dedicar-se a la
nostra criança i que mantenien costums i tradicions heretats de pares, avis i
besavis.
Que ens fessin el porquet no els fa ser millors persones, però demostra
que van tenir molta paciència. Vull recordar tots aquells amb qui vaig compartir aquestes vivències i
que ara ja no hi són.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Deixa el teu comentari...