divendres, 20 de gener del 2017

De l’increment del preu de l’energia elèctrica

Dimecres al vespre vam ser cridats a reduir el consum elèctric en senyal de protesta per l’encariment del cost de l’energia que ha arribat a un màxim històric, coincidint amb l’onada de fred. Em vaig sumar a la protesta i vaig apagar els llums fins que em vaig cansar de donar-me cops amb taules, cadires i envans, ja que a partir d'una edat, les conseqüències de les trompades poden ser considerables.
Aquests dies s’han sentit coses com que el preu de la factura s’incrementaria un 30 %, que el cost del kw ha pujat un 114%... Per això, a més de reduir el consum elèctric una estona, em vaig proposar aclarir com i quant m’afectaria aquest increment de preu. De manera que he estat “escorniflant” per intentar satisfer la meva curiositat.
En una factura del llum el preu de l’energia està format per diversos conceptes: potència contractada, lloguer d’aparells, impostos i energia consumida (que suposa prop d’un 40% de la factura). La manera com l’empresa subministradora ens factura l’energia consumida, depèn –al menys en el cas d’Endesa- de si consumim del mercat lliure o del mercat regulat. En el mercat regulat el preu del kw varia d’un dia a l’altre, mentre que en el mercat lliure, el preu del kw es fixa en el contracte. Els consumidors podem triar lliurement un o altre mercat (això deu ser el que consta a la lletra menuda del contracte) i en qualsevol moment podem fer el canvi d’un sistema a l’altre. La gràcia, és clar, seria entendre una factura i poder comparar el cost en un i altre sistema de facturació, cosa força difícil (per no dir impossible).
Com sabem si som clients d’un o altre mercat? En el cas d’Endesa, si a la factura hi consta Endesa Energía SA. Unipersonal vol dir que estem al mercat lliure (preu fixat i publicat per l’empresa); si a la factura hi consta Endesa Energía, XXI, SLU, vol dir que estem al mercat regulat (preu variable per dies i hores en funció de l’oferta i la demanda). El màxim històric assolit dimecres afecta aquest segon cas.
Cal saber, però, que perquè la companyia apliqui el preu variable, cal disposar de comptador intel·ligent que estigui connectat al sistema digital de mesura (no tots els comptadors digitals ho estan!). Recordem que l’entrada en funcionament d’aquests comptadors va arribar acompanyada d’una llista d’avantatges per al consumidor: que serà tan pràctic perquè ni hauran de passar a fer-nos la lectura ni l’haurem de comunicar (deixarem enrere la “lectura estimada”), que pagarem segons la franja horària del nostre consum, que la nostra factura serà molt més exacta, que les avaries seran molt més fàcils de resoldre... tot avantatges!
Per tant, el que ha arribat a un màxim històric, doncs, ha estat el preu del consum que s’aplica en el cas de ser consumidor d’energia del mercat regulat i es disposi d’un comptador intel·ligent  connectat al sistema digital de mesura. Arribats en aquest punt, sembla que només una part dels consumidors es veuen afectats per aquest màxim històric que, de fet, només afecta a una part de la seva factura. Tranquils que ara no defensaré les companyies subministradores!
Si jugant al Monopoly vam aprendre que “la banca nunca pierde”, ara ja podem estar segurs que les grans empreses de l’energia, tampoc! Amb un o altre sistema de consum, la companyia s’assegura de no quedar fotuda. Si al mercat lliure el preu és més constant (no es nota quan puja i encara menys quan baixa!), al mercat variable, el preu oscil·la en funció de l’oferta i la demanda. Per tant, és molt difícil comparar factures i saber quin dels dos sistemes de consum ens és menys perjudicial.
Per tant, apaguem el llum les vegades que faci falta, però sobretot, recordem-nos d’agrair la gestió de tots els que ho fan possible, perquè si no disposes d’una “comptabilitat extracomptable” o d’una bona porta giratòria, et tocarà fer el que fem la majoria, ser cornut i pagar el beure!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari...