Anar a sopar (i qui diu a sopar diu
a dinar) amb els companys de feina està bé. Es crea un ambient distès que
propicia la comunicació més enllà de temes laborals. Si ens avenim amb els
companys, més que rebé, l’àpat deixa bon gust de boca i en queda un bon record.
Aquests dies és molt freqüent sentir
parlar del “sopar d’empresa”. Se sent al carrer, a les botigues, a la fleca, a
la perruqueria... i a la feina mateix.
Però, què és això del sopar
d’empresa? En principi, la finalitat d’aquests
sopars seria fomentar la comunicació entre els empleats de l’empresa, per tant,
s’hi hauria de crear un ambient distès que hi donés peu. Els pica-pica a peu
dret, barrejar el personal de diferents seccions de l’empresa o acabar passant de
taula en taula, són tàctiques per facilitar la coneixença entre treballadors.
L’organització de jocs, sortejos i concursos, serveixen per trencar el gel a
més d’animar la festa.
Hi ha companyies que organitzen i,
per tant, paguen, el sopar d’empresa. Algunes ho fan com a reconeixement als
treballadors; altres ho fan per celebrar que durant l’any el negoci ha rutllat
i d’altres ho fan senzillament per trencar una mica la dinàmica de treball, fer
que els empleats tinguin la possibilitat de deixar de banda les tensions i
permetre que s’estableixin comunicacions que a la feina no hi tenen cabuda.
Hi ha institucions que no han
organitzat mai sopars d’empresa i n’hi ha d’altres que ho han deixat de fer
perquè s’ha acabat el temps de les vaques grasses. En molts d’aquests casos,
són els mateixos treballadors que pel seu compte munten un pseudosopar d’empresa en aquestes diades.
A Catalunya Ràdio aquesta setmana
n’han parlat en més d’una ocasió. Concretament, a La Tribu van plantejar la
pregunta “Sopars
d’empresa, pur compromís o decisió lliure?” (minut 53:40) i plantejaven
aquesta qüestió com a un dilema, alhora que donaven algun consell per
sobreviure’ls: vigilar amb qui seiem, procurar no beure com si estiguéssim amb
amics, no desvetllar aspectes de la vida privada a persones amb qui no tenim
cap vincle, no parlar de política... En un altre programa van donar els
resultats d’una enquesta de ja fa uns anys: al 70% els ve de gust; al 18% no
els ve de gust i hi van per compromís, i el 12% els troben horrorosos i busquen
excuses per no haver-hi d’anar.
Més enllà de tot això, hi ha una
llegenda popular que diu que la millor manera per no ser criticat en un sopar
d’empresa, és assistir-hi. Un argument tan pobre com, segurament, pràctic.
Crec que molts dels pseudosopars d’empresa més enllà del seu
objectiu inicial (per cert, molt digne), s’han convertit en una mena d’acte
sorollós, que dificulta la comunicació i que tenen un deix entre xaró i groller;
que tot i dotar de validesa la llegenda popular que he esmentat més amunt fan
recomanable no assistir-hi, sobretot si acaben amb ballaruques i karaokes on es destrossen cançons
infantils, nadales en castellà i amb lletres picantones, himnes esportius
diversos... Una barreja explosivament ridícula. Coincidint amb la proximitat
del Nadal, poden sortir barrets de pare Noel, banyes de rens o un -més o menys improvisat-
pessebre vivent, coses que trobo d’un ridícul absolut en un sopar d’empresa.
Si els organitzadors han tingut la
idea de fer cagar el tió o fer l’amic invisible i tens la mala sort que en
comptes d’un amic invisible et toca un amic poca-solta, allò ja és l’hòstia.
Recordo un any que vaig ser obsequiada amb
inútil i horrible hand boiler (també
anomenat termòmetre de l’amor) en forma de titola que quan el líquid
s’escalfava pujava per un conducte a l’interior del membre i era expulsat en
forma d’ejaculació pel capdamunt del penis per caure al dipòsit de baix i
tornar a començar el circuit. Dubto que us pugueu imaginar la vergonya que vaig
passar. Perquè és clar, els graciosos, això ho fan servir de “novatada” Me’n
recordo que vaig quedar més vermella que el líquid que contenia aquell regal tan
inútil com poc apropiat.
Hand boiler |
Pensareu, es clar, que no tinc
sentit de l’humor. Jo, més aviat diria que això és relatiu; és a dir, no és que
no en tingui, sinó que sóc un pèl reservada i em deixo anar en petit comitè; en
un àmbit familiar -que no reduït, en el meu cas- en el qual trobo que algunes
celebracions prenen el seu sentit més ampli.
Després de llegir aquesta entrada ja
us podeu imaginar que enguany tampoc no he anat al sopar d’empresa. Ara bé,
desitjo a totes i a tots aquells que hi heu anat, que hi aneu o que hi anireu,
que en gaudiu gastronòmicament i social.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Deixa el teu comentari...