dimecres, 3 de desembre del 2014

Sobre la resintonització dels canals de TV


Us recomano la lectura de l’article de Sergi Pàmies publicat avui a La Vanguàrdia que, amb el títol L’usuari inútil resintonitza els canals[1], relata algunes peripècies viscudes per l’usuari (que ell anomena usuari inútil) des de l’aparició de la TDT fins a la resintonintzació obligatòria de canals que haurem de fer abans de final d’any. Trobo que descriu situacions que més d’un podem haver viscut i que ens hi podem sentir retratats.
Resulta que els canals de TV salten de freqüència i nosaltres, si volem continuar fent ús de la TV, els hem d’atrapar. Diuen que aquest canvi ve marcat per una normativa europea i que es fa per deixar lliures unes freqüències que seran utilitzades per al 4G. Si tot va com diuen, el dia ú de gener “ho hauran tallat” (paraules d’antenista) i el senyal de televisió arribarà pels nous canals.
La resintonització de què parla en Pàmies és la que hauran de fer aquelles persones que viuen en habitatges unifamiliars. Els que vivim en blocs de pisos, que tenim antena comunitària i rebem el senyal a través de mòduls (no pas centraleta) en comptes de resintonitzar, hem d’adaptar l’antena a la nova situació. Per fer-ho, segons l’anunci que s’emet per televisió, només ens hem de posar en contacte amb el president de la comunitat o amb l’administrador. Ara bé, què passa quan un mateix és el president de la comunitat i no té més informació que la que li facilita un administrador confús i desinformat? O ens refiem de l’administrador o agafem l’antena per les banyes. Decantada per la segona opció, després de demanar informació, m’ha semblat entendre el següent:
D’entrada ens diuen que el ministeri d’indústria ens ajudarà a pagar la factura de l’antenista. Hem de saber, però que en el cas de la província de Girona, aquesta possible subvenció cobreix la despesa d’adequar el receptor comunitari només a tres canals: el C29 (Energy, Divinity i Gol TV); el C49 (TV1HD, TDP i TDPHD) i el C55 (encara no hi ha previst els canals que hi sortiran), cadenes que, ben mirat, no són gens nostrades. L’adaptació completa, sembla que s’hauria de fer per set -o vuit- canals, dels quals com ja he dit, el màxim que ens ofereixen de subvencionar en són tres.  
Per no quedar enrere i no privar-nos de veure el ventall de programes que ens ofereixen les diferents cadenes televisives, decidim fer una adaptació -més o menys- completa, el resultat de la qual suposa, per a la comunitat de propietaris, una despesa d’entre set-cents i vuit-cents euros, encara que en algun moment la paraula “subvenció” ens hagués pogut fer pensar que el ministeri ens pagaria la festa.
Així doncs, intentarem que l’antenista -que per cert aquests dies van molt plens de feina i no ens assegurarà el termini-, ens faci la feina abans de final d’any, no fos cas que quan estiguem a punt per les dotze campanades, amb els dotze grans de raïm preparats -en el meu cas, també pelats i sense granes-, ens aparegui a la pantalla l’indesitjable “SIN SEÑAL” o el nom de la cadena seguit de “DESAPARECE” i ens quedem amb un pam de nas. Ens podríem escanyussar amb el raïm i ves a saber si això ens portaria malastrugança.
Encara trobarem a faltar aquelles televisions en blanc i negre que s’arreglaven amb uns simples copets ben donats al costats de la caixa. Tanmateix, tot plegat era més fàcil!


[1] http://www.lavanguardia.com/20141203/54420997083/l-usuari-inutil-resintonitza-els-canals-sergi-pamies-opi.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari...