diumenge, 7 de febrer del 2016

Un arbre, un projecte i una exposició

Un arbre: el Teix del Torrent de l’Orri

El teix (Taxus baccata) és un dels arbres més longeu del món i té un elevat valor com a patrimoni cultural, natural i científic. Les diferents parts del teix són tòxiques, però el fruit no ho és. Té propietat medicinals i se n’extreuen substàncies emprades en la cura de diferents malalties, entre elles el càncer.
El teix és una conífera molt antiga que al continent europeu es troba en perill de desaparició, per això les teixedes són hàbitats de conservació prioritària.
A la Garrotxa en tenim alguns exemplars considerables, entre els que destaca el Teix del Torrent de l’Orri. Amb 12 m d’alçària, 4,59 m de perímetre del tronc i 16.6 m de volta a la capçada, es tracta d’un teix d’una edat i dimensions considerables, que figura en el catàleg d’arbres monumentals de Catalunya.
Tota descripció quedaria curta, per això, deixo unes imatges.



Com arribar-hi: Ens cal anar a la carretera que puja de Sales de Llierca a l’Orri. Després de passar per Monteia i l’Era d’en Marcé, la pista passa per una clotarada, el Clot de la Mariana, després surt a un caire i torna a endinsar-se altra vegada en un clot on, a la nostra esquerra, trobem la Font de la Vorada. Deixem el cotxe prop d’aquesta font en algun racó que no faci nosa.
Des de la font, seguim la pista. Deixem a mà dreta el camí que baixa a travessar el riu Borró i va a Lliurona passant per la casa i la collada dels Trulls. Quan portem uns 200 metres per la pista, travessem un torrent i, al proper revolt, a menys de 100 metres del torrent, en surt un camí a mà esquerra que s’enfila per un serrat. Es veu que hi havia unes fites, però nosaltres no les hem trobat, potser perquè acaben de tallar bosc.
És un camí ample que puja força dret, resseguint aquest serrat, i endinsant-se al bosc. Quan s’aplana una mica i els teixos ja són abundants, deixem aquest camí ample i agafem un caminet cap a la nostra esquerra que ens porta al torrent on és ben visible el Teix del Torrent de l’Orri. Hi ha qui diu que aquest rec és el Torrent de l’Orri i hi ha qui diu que és el Torrent de la Rovira, que aigües avall s’ajunta amb el que ve de la Font de l’Orri i formen el Torrent de l’Orri.
Des de la font fins on deixem la pista hi ha uns 250 metres, des de la pista fins al teix, uns 350; total uns 600 metres.  Per descarregar el track podeu clicar aquí.



Un projecte: Live Taxus
Els boscos de teix, les teixedes, a més del seu aspecte emblemàtic i llegendari, són un hàbitat vulnerable, que està en regressió i que podria desaparèixer. Diferents entitats catalanes han decidit emprendre mesures per preservar les teixedes catalanes, d’aquí en surt el projecte Life Taxus, que té com a protagonistes tres espais de Catalunya: les serres de Cardó i Llaberia, el bosc de Poblet i l’Alta Garrotxa.
El projecte vol aprofitar la protecció de les teixedes per fer divulgació del patrimoni natural i cultural mediterrani.
Una exposició al Casal dels Volcans “Les teixedes de Catalunya”
“El teix (Taxus baccata) és un arbre emblemàtic, dels més vells del planeta, amb un gran valor per al patrimoni cultural, natural i científic. L’espècie, totalment en regressió al sud-oest d’Europa, presenta un hàbitat molt vulnerable, que pot desaparèixer. Per tant, la seva conservació és necessària...”
Aquestes paraules introdueixen l’exposició que podem visitar a Olot, a la Sala d’exposicions temporals del Casal dels Volcans, fins el dia 3 d’abril de 2016.
Coincidint amb aquesta exposició, el dia 20 de febrer a les 6 de la tarda a la Sala d’actes de l’Hospici, hi haurà la projecció de diapositives “Els teixos: els arbres més vells d’Europa”, a càrrec de l’Antònia Caritat.
Si podeu, aneu a veure les tres coses: el teix del Torrent de l’Orri, l’exposició i la projecció de diapositives. Jo ho faré!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari...