divendres, 21 d’abril del 2017

Adriana ha abandonat el grup

Si a l’entrada anterior escrivia sobre la necessitat de desconnectar i de no atendre consultes de  feina fora de l’horari laboral, avui vull parlar d’una altra eina que ens facilita la comunicació interpersonal: el WhatsApp.
Es tracta d’una aplicació per a telèfons intel·ligents, tot i que també existeix en versió per a ordinador. No és l’únic sistema de missatgeria instantània, però sí el més utilitzat; amb més de 1.000 milions d’usuaris, va per davant de Line i Telegram.
Entre la llista d’avantatges del WhatsApp hi trobem l’agilitat, la rapidesa, la facilitat d’ús i que està disponible per a la majoria de sistemes operatius; entre els inconvenients, la poca fiabilitat, la manca de verificació i la poca privacitat.
Aquest canal, que encara ofereix més immediatesa que el correu electrònic, facilita la creació de tants grups com interessos tinguem. Així acabem creant grups per comunicar-nos pares i fills, germans sols, germans i cunyats, companys de feina –amb o sense els caps-, amics de costellada, amics de farres nocturnes...  Els noms dels grups de WhatsApp són tan variats i originals que han estat objecte de diversos articles. De manera que hi podem trobar noms com “Feina”, “Operació del pare”, “Aniversari Pepet”, “Cabres Boges”, “Bola de Drac”... Uns dels grups de WhatsApp tan famosos com temuts són els de pares d’alumnes d’una classe, que per sort no he patit en persona, ja que el WhatsApp va entrar a la meva vida quan les meves filles ja eren universitàries. Es tracta d’uns grups que han estat objecte de debat per l’ús desmesurat i poc recomanable que se’n fa. Si us ve de gust podeu llegir Els pares amb WhatsApp agenda (ARA Criatures, 18/04/2017).
A WhatsApp és tan fàcil crear un grup com trobar-nos –volgudament o no- formant part de grups diversos; de manera que al final de la jornada hom es pot trobar amb un elevat nombre de missatges per llegir. Hi ha aplicacions i articles amb indicacions de com sobreviure als grups de WhatsApp. Amb el temps, alguns grups deixen de tenir sentit o canvia la temàtica pel qual van ser creats. Quan es dóna aquesta situació, allò més normal seria sortir del grup, tal com deixaríem d’anar a les reunions d’un grup de persones amb el qual ja no ens sentim lligats. Ara bé, no sé per quin motiu, tenim recança a sortir-ne o a eliminar grups que han quedat obsolets.
Darrerament m’he dedicat a esborrar del mòbil contactes innecessaris i a sortir de grups amb els quals no em sentia vinculada. A més de fer neteja, aquesta mesura també anava en la línia de mantenir la privacitat d’unes converses que no em pertanyen i de respectar la intimitat de les persones que formen part del grup en qüestió. 
Per això, en alguns grups de WhatsApp dels quals formava part, després del corresponent missatge de comiat, els ha aparegut el text “Adriana ha abandonat el grup” que, lluny de ser  un mem dels molts que circulen per aquest canal, era la conseqüència d'una mena de feng shui mental que també produeix sensació d’ordre, netedat i alleujament.
Us ho recomano!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari...