Vacances quilòmetre zero
Als estius de la nostra infància, al
menys al meu entorn, era molt freqüent passar els dies de vacances a casa, fent
sortides d’anar i tornar; és a dir, d’un
dia –o de mig- procurant ser a joc a última hora de la tarda per sopar i dormir
al domicili familiar. Viatjar era a l’abast de poques famílies, ja que no era
tan fàcil ni tan econòmic com és –o com ens volen fer creure que és-
actualment. Als creuers,
que tant s’han popularitzat d’uns anys ençà, només hi tenien accés unes poques famílies,
les més benestants.
En una família amb sis fills d’edats
variades, a més de l’aspecte econòmic, calia tenir en compte tantes variables
que resultava força difícil poder marxar de vacances. Quedar-se a casa, però,
no volia dir no fer vacances. Quedar-se a casa, significava fer vacances quilòmetre zero.
En aquest cas, acabàvem acostumant-nos
a una rutina de vacances viscudes a casa. Eren estius de deixar la casa
arreglada al matí, fent que cadascú de nosaltres hi aportéssim el nostre granet
de sorra: anar a comprar el pa, anar al colmado
o a la carnisseria, estendre la roba o deixar la taula parada perquè al migdia
fos arribar i omplir.
Eren estius de deixar el dinar
preparat; plats freds i apetitius: el braç de gitano de puré de patata amb
tonyina i ou dur, n’era l’estrella; les mongetes a la senyora Pepita (fredes acompanyades de tomata amanida, anxova i
olives) i el salpicón (amanida de
patata bullida amb pela, amb de tomata, pebrot, ou dur i tonyina, amanit amb
una salsa a base d’oli, ceba, julivert i rovell d’ou dur) eren receptes
aportades per les meves germanes grans que les havien après de les companyes del pis
d’estudiants de Barcelona i que van engruixir el receptari de la mare.
Eren estius d’anar a la piscina amb teibus (l’actual TPO per als olotins o
transport públic urbà per a la resta de lectors). Eren estius de vestits
frescos i xancletes amb la sola de fusta. Eren estius d’hores d’aigua i de sol
sense saber de l’existència de la crema protectora solar. Eren estius de
tirar-nos del trampolí més alt, sense control de cap mena ni límit d’alçada ni
edat. Eren estius d’arribar a tocar el fons de la piscina de fora. Eren estius
de nedar per sota aigua fins que no
aguantàvem més. Eren estius de sortir de l’aigua amb els dits estovats i els
llavis morats.
Eren estius de tardes de jocs: de
taula, al terrat o al carrer. Perquè eren estius que o no feia tanta calor o la
suportàvem millor!
Hi va haver un any que, per
circumstàncies que desconec i tampoc no vindrien al cas, el pare no va poder
fer vacances i, a més, durant uns dies, la mare l’havia d’anar a ajudar. Aquell
any no aniríem enlloc; per aquell motiu, durant uns dies faríem un extra: aniríem
a dinar a Can Salvi, fonda regentada per la família Terma, situada entre els
carrers Lorenzana i Serra Ginesta, amb un gran pati a l’ombra on trobàvem la
taula parada i teníem la llibertat d’escollir, del menú, els plats que ens venien
més de gust. Davant la sorpresa dels pares, algun de nosaltres triava aquell
plat que a casa no eren capaços de fer-li menjar. Sense anar més lluny, recordo
perfectament que m’agradaven molt els ous al plat amb pèsols, tomata i pernil.
I tant que rondinava a casa quan em trobava amb un pèsol al plat. Com hi ha
món!
Les vacances
quilòmetre zero van generar un munt de vivències que, convertides en
records, conformen un capítol més d’Aquells
meravellosos estius.
![]() |
El terrat de casa, escenari d'hores i hores de jocs |
![]() |
Els clàssics gronxadors de les "xocolates Torras", un altre clàssic i bon entreteniment. |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Deixa el teu comentari...