dissabte, 14 de maig del 2011

Ja hi tornem a ser

Fa una setmana que va començar una nova campanya electoral. Aquest cop nosaltres tindrem eleccions municipals, tot i que determinades comunitats autònomes (de fet deuen ser la majoria) elegeixen també el govern autonòmic.
Doncs sí, es veu que des del moment en què s’enganxen els cartells, les diferents formacions poden demanar-nos de forma explícita i per diferents sistemes el nostre vot tot. El que hem tingut fins ara no era més que la precampanya. No ens confonguem!
Olot, la ciutat que m’ha vist néixer i créixer, deu rondar els trenta mil habitants i disposa d’un consistori format per 21 regidors. Els del govern sortint estan repartits en 6 forces polítiques: 9 són del PSC-PM, 7 de CiU, 2 d’ERC, 1 d’ApG, 1 del PP i 1 de PxC.
Amb aquesta nova campanya, els electors olotins tindrem al davant un ventall encara més ampli, ja que són nou les candidatures que surten publicades al Butlletí Oficial de la Província de Girona: ERC-Acord municipal; Plataforma per Catalunya; Convergència i Unió; Partit dels Socialistes de Catalunya–Progrés Municipal; Iniciativa per Catalunya–Verds–Esquerra Unida i Alternativa Entesa; Solidaritat Catalana per la Independència; Partit Popular (PP); Alternativa per la Garrotxa (APG), i Nova Catalunya Independent..
Nou candidats per una alcaldia “petita”. Nou candidats, tot i que encara en podrien ser més, si tenim en compte que Reagrupament ha “pactat” amb CIU. D’aquestes nou llistes, n’hi deu haver dues que “es disputaran” l’alcaldia; després, algunes (tres?) que obtindran alguns regidors, i de la resta, diria que poques tenen possibilitats d’aconseguir un representant. Tot i que sóc conscient que no entenc de política, crec que pot anar més o menys així. Per això em plantejo algunes preguntes: Les forces minoritàries no tindrien més possibilitats d’obtenir representants al consistori si s’haguessin ajuntat? Què en trauran els grups polítics de fer una campanya cadascú per la seva banda si no aconsegueixen representació? I els electors, què en traurem de tot aquest escampall de llistes i candidats? Per quin motiu no han pogut fer una llista conjunta dues o tres formacions amb idees semblants? Protagonisme, potser?
Durant aquests quinze dies rebrem publicitat per tots els canals possibles: ràdio, televisió, periòdics locals i comarcals i, sobretot, bústia a bústia (i a fequis que no s’estan de res: un sobre per a cada un dels electors, no un per domicili). A més, tenim les banderoles que van aparèixer la matinada de divendres en les quals podem veure unes fotografies -més o menys naturals- dels candidats que ens ofereixen la seva imatge tal i com ha semblat millor als publicistes.
Espero que en aquesta campanya, més mediàtica que l'anterior -diuen-, tots plegats tinguin seny  amb l’ús de les noves tecnologies i no facin com alguns partits que a les autonòmiques van quedar ben retratats (de fet, a hores d’ara, ja s’ha retirat del YouTube l’accés “oficial” al vídeo de Ciutadans). Confio que cap dels candidats per Olot no ens faci quedar malament amb vídeos de contingut dubtós; Olot no s’ho mereix.
Quan fa una setmana de l’inici de la campanya ja tenim a casa un munt de propaganda de totes mides i colors i m’adono que sigui del partit que sigui no s’hi escatimen els recursos. Es veu que l’administració ha de retallar en serveis com sanitat i educació, en les nòmines dels treballadors públics, en altres despeses bàsiques..., però pel que fa a la publicitat electoral, encara ens podem permetre una campanya de luxe. I jo que m’esperava un xic d’austeritat! És ben bé que no hi entenc pas ben res!

2 comentaris:

  1. A fequis q aquest any votare en blanc per primer cop! N'estic ben farta! Per cert a Girona tb ens envien la publicitat duplicada per domicili!

    ResponElimina
  2. Jo ni votaré! per primera vegada des dels 18 anys!!! Fa dies que em penso com podriem demanar els ciutadans auditories a l'administració, per veure a on van els diners "de tots" realment i que retallesin a on s'ha de retallar i no amb drets que figura que tenim pagant impostos..... en fi la politica en boca i sobre la taula de moltes cases....pero i jo la primera que hi fem per a queixar-nos PARLAR i PARLAR i qui ens farà cas....algun dia espero que canvi.....

    ResponElimina

Deixa el teu comentari...