Fa pocs dies,
en un grup de watsapp familiar, ens vam engrescat a parlar de cols i bròquils. Tot va començar a partir de la publicació d'una
fotografia on hi sortien dues cols i dos bròquils. Tant bon punt vaig veure la
imatge vaig pensar que allò podia ser l'inici d'una llarga conversa amb tantes
intervencions com les que pot generar la confusió entre aranyons i nabius, el mot barromba o la bola de barber
(que es mereix i tindrà -tan aviat com aquesta cronista pugui- una entrada
pròpia en aquest blog).
Compartir
vida amb un hortolà és un luxe. Arribar a casa i trobar el plat a taula amb
unes verdures que al matí eren a l'hort no es paga amb diners. "De l'hort
a la taula", fa un eslògan d'una cadena alimentària, que resumeix el tradicional
circuit de les verdures, -tot i que n'omet el transport en camions i la
conservació en càmeres-. Però, ara que la vida es valora amb likes, també ens podem trobar que, entre
l'hort i la taula, les verdures hagin passat per les xarxes socials, concretament
per Instagram.
Fer servir Instagram
que a més de ser una de les xarxes més utilitzades és la més visual, pot
servir, entre altres coses, per gaudir, aprendre i compartir coneixements ja
sigui de cinema, música, botànica... o fins i tot de medicina. Evidentment, com
sempre que ens passegem per les xarxes hem de ser curosos amb el què, el qui i
el com; de fet, hem de prendre les mateixes precaucions que a la vida real: què
compartim, amb qui ho compartim i de quina manera ho fem.
Cols i bròquils de l'hort |
Tornem a les cols i els bròquils. Uns i altres són plantes comestibles de l’espècie Brassica
oleracea. La col és la planta que dona nom a la família Brasicaciae. La
“col mare” seria la varietat silvestre (Brassica oleracea oleracea), gràcies al conreu de la qual hem obtingut tantes varietats de
col, de formes, colors i mides diversos. Així doncs, cols i bròquils són
diferents varietats de la mateixa espècie.
Dintre el
grup de les cols cultivades, hi
trobem, entre altres, la col arrissada o
col de Milà (Brassica oleracea capitata
crispa), la col de capdell (Brassica oleracea capitata), la col
de Brusel·les (Brassica oleracea gemmífera)
de la qual se’n mengen les gemmes i la col
llombarda (Brassica oleracea capitata
rubre) coneguda pel seu color morat. Les dues primeres eren conegudes com a
cols setsetmaneres, ja que entre la
plantació i la recol·lecció solien passar set setmanes.
Els bròquils, bròculs i coliflors són de la
mateixa varietat, la Brassica oleracea
botrytis. Agafen diferents noms segons la parla de cada lloc. Així doncs,
mentre que en alguns llocs s’anomena coliflor
al bròquil de color blanc i bròquil al
de color verd, en d’altres, es diu bròquil
verd i bròquil blanc. Si bé a nivell botànic, en la
classificació no s’arriba a un nivell inferior a la varietat, a nivell
comercial sí que es diferencia entre coliflor i bròquil, que es consideren
productes diferents.
El bròcoli (Brassica oleracea itàlica) és una planta del gènere i espècie de
la col, diferent als bròquils. Els més corrents són els de color verd fosc.
El romanesco, aquell bròquil d’un verd
brillant amb els meristems de la inflorescència en forma d’espiral, és un
híbrid entre el bròquil (Brassica
oleracea botrytis) i el bròcoli (Brassica
oleracea itàlica).
La col kale (Brassica oleracea acephala laciniata) té la de fulla arrissada i no
fa capçada. Fins fa poc, aquesta varietat s’utilitzava per alimentar el
bestiar. Darrerament el seu consum ha crescut molt, sobretot en persones que
segueixen dietes veganes o detox, gràcies
al seu alt contingut proteic, mineral i vitamínic.
He esmentat
algunes de les varietats de l’espècie Brassica oleracea, però n’hi ha
moltes altres. La majoria són fruit dels creuaments fets en el món de l’agricultura;
per això hi trobem varietats pures o creuades (híbrides). Podríem continuar la
llista amb la col-rave, la col pequinesa, la col xinesa, el bròquil morat,
la col farratgera (per al bestiar) i
altres. Per acabar, també hi ha la varietat
ornamental, la Brassica oleracea
acephala, una col que no fa capçada, que no és comestible i que podem veure
de diferents colors en alguns parcs i jardins.
Il·lustracions del llibre "Plantes potagères", 1986 (Ed.Gründ) |
Tradicionalment
cols i bròquils eren menges modestes habituals en els llargs hiverns a pagès,
sobretot les cols que es feien servir per a fer bullir l’olla amb poca cosa
més. Un ús tradicional d’aquests dos productes és el confitat en vinagre pensat
per aprofitar-ne els excedents, conservar-los i alegrar una mica les amanides dels
hiverns que s’allargaven fins que quedaven enrere les glaçades dels primers
mesos de l’any. Algunes varietats es mengen crues i és fàcil trobar-les donant
colors a les amanides.
D’un temps
ençà, tal com ha passat amb el bacallà, les cols i els bròquils s’han
dignificat, fet que n’ha fet augmentat el seu ús culinari i davallar la seva
mala reputació. Tant és així que fins i tot podem haver de fer cua per menjar
un plat de trinxat a la Cerdanya.
Un altre
aspecte que fa que cols i bròquils s’hagin popularitzat són les propietats que
se’ls atribueixen: són depuratives i remineralitzants, per això l’ONU en
recomana el consum. Ajuden a mantenir sa el sistema digestiu (prenent-ne batuts).
El seu contingut en clorofil·la i vitamina C afavoreixen l’assimilació del
ferro i ajuden a combatre l’anèmia. Pel seu contingut en calci i fòsfor, enforteixen
els ossos i equilibren el sistema nerviós. El ferro, magnesi i betacarotens que
porten ajuden a mantenir el bon estat de la pell i les mucoses.
Que a casa
som molt de verdura és sabut per tothom. Si fins i tot gaudim amb les
bledes! Així doncs, alguns dels plats elaborats a base de col o bròquil els
podem considerar boccato di cardinale
(amb tota la controvèrsia que envolta aquesta expressió). Què me’n dieu d’un
plat de patata i col acabades de bullir amb un bon raig d’oli? O d’una amanida
d’hivern guarnida amb bròquil confitat? O d’un bròquil amb beixamel? O d’un bon
trinxat de Cerdanya? Aquest darrer plat, a casa el podem fer en versió
original, que conté una rosta de cansalada, o en versió vegetariana,
substituint la rosta per un parell d’alls laminats. Ara bé, el que hem
descobert darrerament és servir-lo amb un ou ferrat al damunt. N’hi ha per
llepar-se’n els dits!
Tinc ganes
d'acabar amb una curiosa dita que sempre havia sentit a casa i que té a veure
amb les cols. És una mena de lletania sense gaire sentit. L'escric aquí amb tot
el respecte per a totes les persones que porten el cognom que conté la dita. Fa
així: Plantalec(h), planta cols, planta trumfes i fesols. La veritat és
que no sé quin significat podia tenir. Crec que era dita així tal com raja i
sense cap mala fe.
Que tinguem una bona anyada de bròquils i cols!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Deixa el teu comentari...