diumenge, 3 de febrer del 2013

I si ets un penjador, on vas?


Olot, matí ventat del primer diumenge de febrer; l’endemà de la Candelera; d’aquesta Candelera que a hores d’ara encara no sabem si va riure o va plorar, però el vent d’avui ens fa pensar que més aviat el fred encara és viu. En una passejada matinal per aprofitar el solet que, malgrat el vent que fa encara escalfa, i per fer salut i agafar gana per dinar, després de travessar tot Olot, pujar a Sant Francesc i fer-hi una parell de voltes, fem la tornada resseguint la vora del riu i ves per on que, al costat d’un contenidor d’envasos, trobem una colla de penjadors de plàstic tirats per terra.



D’entrada m’ha sobtat que algú tingui tants penjadors i decideixi llençar-los tots de cop. Com que prop d’aquell contenidor no hi ha cap negoci que pugui acumular penjadors i de cop se n’hagi de desfer, penso que segurament es tracta d’un particular. Ara bé, per què els han deixat a terra en comptes d’abocar-los directament dintre el contenidor d’envasos que sembla disposat en aquest lloc justament per posar-hi els penjadors? Em vénen al cap dues respostes possibles.
Una és que els han deixat al costat del contenidor benintencionadament per si algú els vol aprofitar: reutilitzar abans que reciclar!
L’altra resposta, que ara mateix penso que té més possibilitats d’acostar-se a la realitat, és que alguna persona amb tota bona intenció, decidida a fer de les seves deixalles el que sigui ecològicament més correcte, no ha sabut què fer-ne, dels penjadors.
M’imagino que aquest ciutadà, abans de la campanya que pretenia promoure el reciclatge, sense dubtar gens hauria dipositat els penjadors al contenidor d’envasos pensant que d’entre els contenidors que tenia al seu abast (d’orgànica, de vidre, de paper, d’envasos o de rebuig) el més adequat seria el de color groc.
Ara bé, després de la criticada campanya, aquest modèlic ciutadà ha estat envaït per un dubte descomunal i ha intepretat a la seva manera la dita davant del dubte, absten-te.
Per sort, el dia 25 de gener va acabar la campanya que intentant promoure el reciclatge, més aviat sembrava confusió entre les persones que fa anys fem tria selectiva de les deixalles domèstiques, cosa que no diré que sigui ni gaire pràctica ni còmode, però que fem de bon grat sense qüestionar-nos cada moment on tirem cada un dels residus.
I dic “per sort”, perquè precisament els penjadors eren un dels exemples que sortien a la famosa campanya que pretenia fer-nos creure que és millor llençar un penjador -fet de plàstic i metall- al contenidor de rebuig abans que al contenidor groc pel simple fet que no és un envàs. I si no ets envàs... al groc no aniràs!
Des del meu modest entendre, hauria estat ecològicament més correcte dipositar els penjadors al contenidor groc que no pas a terra (com ha fet el ciutadà desorientat) o al contenidor de rebuig (com pretenia la criticada campanya).

Enllaços:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari...