Anar a comprar pa l’any dos
mil quinze suposa poder triar entre moltes varietats. D’entrada, ja escollim si
el comprem en una fleca, un supermercat, una pastisseria o una gasolinera. De
pans n’hi ha per donar i per vendre; segons la forma, barra, rodó, de motlle, gallega,
xapata...; segons la farina, de blat, d’espelta, de blat de moro, de kamut,
integral...; segons els afegits que porta, de ceba, de nous, de pipes... Ara és
tan diferent que quan jo era petita...
A prop de casa hi havia la
fleca. El pa el feia en Salvador i el despatxava la Margarita; els ajudava en
Miquelet. L’establiment tenia una decoració ben sòbria: dos tamborets, un
taulell -amb balança i guillotina- i unes estanteries enrajolades. Si les
clientes –més que no pas clients- portàvem coixinera
del pa, el ficàvem a dins; si no en duíem, ens l’embolicaven amb un tros de
paper fi de color marró caragolant les dues puntes.
Tallador de pa (guillotina) |
El pa l’anàvem a comprar
cada dia i els dissabtes i vigílies tocava pa
doble perquè els diumenges i festes de guardar les fleques eren tancades.
Tot i que jo complia
l’encàrrec que m’havia fet la mare, triar el pa era fàcil, rodó o barra, i el
pes, això si no era de menester el pa
sense sal –per a la hipertensió- o el pa
negre –per al restrenyiment- que es compraven gairebé per prescripció
facultativa.
Els dies de cada dia el berenar
consistia en “pa amb”, però, excepcionalment, si teníem alguna celebració com
el dijous llarder o una excursió escolar, compràvem una peça petita que podia
ser panet, barreta o llonguet. Els dissabtes hi havia més varietat: barretes i panets
de viena, pinyes –un panet de viena
amb moltes puntes que li sortien-, trenes –barreta trenada-, cargols -amb el
cos caragolat i dues banyes- i coca ensucrada. Jo no havia viscut la torna -que consistia a acabar de fer
el pes del pa amb un trosset de coca-, per tant, no m’afegien el tallet de coca
a la compra.
Cargols de viena |
Arribant a casa, posàvem el
pa al calaix del pa on restaria fins
que s’hagués d’encetar. Abans de tallar-lo, però, calia senyar-lo, és a dir, fer-hi
el senyal de la creu amb la ganiveta, a la sola (o part de sota, de la crosta més fosca).
Més endavant va sortir el
pa de panificadora que tan poc
agradava a casa i que només compràvem a alguna fleca que despatxava fins tard,
si després d’algun imprevist a l’hora de dinar, no ens quedava pa per sopar.
Era una mena de pa “de consolació”.
Però, malgrat la poca
varietat de pans que hi havia a la fleca, a casa nostra teníem una gamma pròpia
de pans i no pas per la forma ni pel tipus de farina o de llevat.
Pa del dia o pa d’avui. Era el pa que es menjava el mateix dia en què
havia estat fet i comprat.
Pa d’ahir. Era el pa que havia sobrat del dia anterior. Tota la vida havíem menjat
primer el pa d’ahir abans d’encetar
el pa d’avui. Fins que va arribar el
sisè dels gendres dels meus pares que, un dia que el vaig portar a casa a dinar,
els va dir si sempre es mengen el d’ahir, no se’l menjaran mai tou, el pa.
A partir d’aquell dia, vam començar a menjar-nos primer el pa del dia i deixar
el d’ahir per torrar o sucar amb
tomata.
Una bona llesca de pa |
Pa sec. Era el pa que tenia més d’un dia d’antiguitat, malgrat que quasi sempre
ens acabàvem el pa d’ahir. Aquest pa,
després de torrar-lo, tindria diverses utilitats.
Pa torrat. Una llesca de pa torrat amb oli era el primer que menjàvem després de
tenir la passa de la panxa. La mare ens feia unes torrades “de malalt”
boníssimes: agafava una llesca de pa eixut, li retallava la crosta i la posava
damunt la torradora fins que quedava daurada –ni més, ni menys-, després, amb
els nusos dels dits anava aixafant la torrada, hi tirava un pols de sal i un
raig d’oli i la tallava a trossets. Aquells retallics
de pa torrat amb oli tenien un poder curatiu d’un nivell similar al de la sopa (d’arròs)
“de malalt”. L’altra utilitat que tenia el pa torrat era servir d’acompanyament
de la xocolata desfeta. Per fer-ho, es torrava la llesca de pa i, amb la ganiveta, es tallava a tires. Aquestes tires
serien sucades a la xocolata calenta. Els amants de la mantega, n’untaven
aquests trossos de pa abans d’introduir-los a la xicra de xicolata.
Pa per fer sopa. La sopa de pa que menjava el pare per esmorzar -i jo
a partir del moment en què vaig tenir dispensa de beure la llet que tan
malament se’m posava als matins-, era feta amb un pa torrat que es guardava en
una coixinera de roba. Aquell pa, abans d’arribar a la coixinera, la mare l’havia torrat al forn, aprofitant l’escalfor residual després d’haver-hi cuinat. Per això dintre
el forn sempre hi havia una llauna amb rosegons de pa ressec i daurat que tan
agradava a tots els néts de la iaia Tura.
Pa passejat. Era el pa preferit del pare. El pa passejat no era res més que el pa que ens
havia sobrat de l’excursió matinal del diumenge. Era el primer que el pare i
els que l’acompanyàvem en les seves rutes dominicals trèiem de la motxilla
arribant a casa i abans de seure a taula. Aquest costum -que nosaltres trobàvem
normal- va deixar sorprès algun dels seus gendres.
Això era economia domèstica pura i dura, molt habitual
aquell temps i més encara si, com a casa, cada dia es parava la taula, com a
mínim, per a vuit persones que no havien vingut al món amb un pa
sota l’aixella. Amb tanta colla, els pares prou que sabien quin pa hi donen.
Tot i que no m’agrada del pa fer-ne rosegons i no em considero
un tros de pa, sóc de les que pensen
que al pa, pa, i al vi, vi i us
asseguro que a casa nostra, sovint n’hi
havia per sucar-hi pa.
Perdoneu si aquesta entrada
se us ha fet tan llarga com un dia sense
pa o si trobeu que hi he posat més pa
que formatge.
Que no ens falti mai el
nostre pa de cada dia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Deixa el teu comentari...