dissabte, 9 de maig del 2020

Orquídies en la desescalada

Reflexions des del confinament (III)
Encara no havia començat la primavera que vam haver de confinar-nos pel SARS-CoV-2, aquest virus que té un índex de contagi molt alt i que provoca la CoVid19, malaltia que algunes persones passen gairebé sense adonar-se’n, mentre d’altres pateixen complicacions serioses que, en el millor dels casos superen, quedant molt dèbils, i en el pitjor, perden la vida.
Qui més qui menys tindrà algun conegut que haurà lluitat contra aquesta malaltia o haurà perdut algun familiar, segurament d’edat avançada, ja que el de les persones grans és el col·lectiu més afectat.
Conscient de la gravetat de la situació i convençuda de la necessitat del confinament, he procurat -i encara intento- seguir-lo estrictament, per tal de protegir els nostres sanitaris, per al bé comú i per al que m’hi jugo.
I mentre hem estat confinats, ha arribat la primavera. Però fins que els científics han considerat que podia començar la desescalada, ens hem hagut de privar d’estar en contacte amb la natura i de gaudir de l’esclat primaveral, moment en què el món vegetal torna a renéixer i a brotar, i ens ofereix varietat de plantes i flors, algunes de les quals són autèntiques meravelles.
Tan bon punt hem pogut sortir, seguint les recomanacions de les franges horàries, hem fet i farem (espero) passejades en l’entorn natural del nostre terme municipal, que ens permeten fer observacions de petites joies de la natura.
Si a finals de febrer publicava les orquídies que vaig observar la temporada passada (2019), avui em plau compartir amb vosaltres les flors de la família de les orquidiàcies, concretament les orquídies silvestres, que hem trobat als voltants d’Olot, els dies 7, 8 i 9 de maig. Es tracta de plantes discretes que creixen als boscos, prats i camps (que no hagin estat adobats amb productes químics ni orgànics), formant petites colònies. Tot i que nosaltres només les observem i fotografiem, cal recordar que algunes d’aquestes espècies tenen protecció legal.
L’última orquídia que veureu va ser observada a l’Escala (Alt Empordà), concretament el dia 15 de febrer; molt abans que comencés el confinament.
Així doncs, us faig partícips d’aquestes petites troballes i les dedico especialment a totes les persones que estan al peu del canó, treballant més que mai i exposades al contagi de la CoViD19 i a aquelles que no poden sortir de casa o que els ha tocat passar dies i dies en un llit d’hospital. Per a totes vosaltres, un petit detall.
Que la sort ens acompanyi i que no ens falti la salut.
Adriana, 9 de maig de 2020


Soldadets o Flor dels soldats (Orchis militaris)

Curraià vermell (Cephalanthera rubra)

Barret piramidal o Flor caputxina (Anacamptis pyramidalis)

Abellera catalana (Orphrys bertolonii)

Caputxina o Orquídia olorosa (Gymnadenia conopsea)

Curraià blanc (Cephalanthera longifolia)

Orquídia verdosa o Platantera de muntanya (Platanthera chlorantha)

Monetes o Flor dels simis (Orchis simia)

Mosques grosses o Bàrlia (Barlia robertiana)



4 comentaris:

  1. Oooohhhh!

    Ets una mina! Quantes flors he après avui!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Carme!
      No sóc pas una mina, el que passa és que mentre hem passat tants dies tancats a casa, ha esclatat la primavera i ara hi ha un bé de déu de flors i plantes impressionant.

      Elimina
  2. Gràcies per compartir!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu per mostrar-hi interès, Fàtima!
      Aquesta primavera, els afores estan espatarrants!

      Elimina

Deixa el teu comentari...