dissabte, 14 de febrer de 2015

Una MARGARINA selectiva

Alguns dies de festa en què el matí es presenta tranquil i que a l’hora d’esmorzar sóc a casa, m’agrada fer un bon esmorzar, no pas un esmorzar de forquilla i ganivet, sinó un esmorzar d’aquells que un bon amic meu en diria “esmorzar de puta”.

Avui quan m’he llevat tenia per davant un matí tranquil i sense presses. No em refereixo a un matí passiu ni un matí de sofà. M’esperava una hora al gimnàs, una estona de neteja i una estona a la cuina. Un matí actiu amb prou temps -i prou gana- per fer un esmorzar “de puta”, per això m’he fet un suc de taronja, m’he torrat una llesca de pa, m’he tallat una mica de fuet, m’he preparat una tassa de te, m’he fet una segona torrada, he agafat el pot de melmelada i… la terrina de MARGARINA. Sí, sí, una terrina MARGARINA amb negreta i en majúscula.

Resulta que fa pocs dies vam anar a un supermercat low cost on, més que fer-hi la compra habitual, hi agafem alguns productes concrets: xocolata, formatge... Com que se’ns havia acabat la margarina, en passar pel sector de làctics i refrigerats, vam estirar-ne una terrina, sense fixar-nos-hi gaire. Desconeixent el que acabàvem de comprar, vam passar per caixa i cap a casa. No ha estat fins aquest matí que he pres consciència del valor d’aquella terrina de margarina.

No era una margarina vulgaris, sinó que era una margarina lleugera amb esterols vegetals afegits que afavoreixen la reducció del colesterol!. Tot i que al moment de comprar-la no m’hi vaig fixar, he de dir que, incrèdula com sóc davant de la publicitat enganyosa i les propietats miraculoses d’alguns productes alimentaris, no hauria fet cas dels efectes beneficiosos del esterols, pensant que no m’aportarien cap benefici, però tampoc cap perjudici, si ho hagués vist, segurament hauria agafat una altra marca més vulgaris.

Segons consta a l’envàs, el benefici, en cas d’haver-lo necessitat, hauria estat que s’ha demostrat que els fitoesterols i els ésters de fitoestanol disminueixen el colesterol sanguini. Una taxa elevada de colesterol constitueix un factor de risc en el desenvolupament de cardiopaties coronàries. Un canvi en un d’aquests factors de risc pot tenir, o no, un efecte positiu. Potser la gràcia rau precisament en aquest “,o no,” escrit entre comes.
Els prejudicis serien que el producte no està destinat a les persones que no necessitin controlar el seu nivell de colesterol a la sang. L’aliment pot no ser nutricionalment adequat per a les dones embarassades o que alletin i als nens menors de cinc anys. Està clar que el producte no estava fet per a nosaltres que, ara per ara, no necessitem controlar el nivell de colesterol a la sang ni complim cap dels altres requisits per ser-ne destinataris.

He d’afegir a la llista de propietats de la margarina, que era caducada del dia 9 de febrer i que, tenint en compte que l’adquisició va ser el dia 7 de febrer, la data de caducitat hauria estat motiu suficient per no comprar-la. En això tampoc no m’hi vaig fixar. A hores d’ara, doncs, el cost ha deixat de ser low.

En tot cas, com que a casa en fem un ús limitat, de la margarina: en mengem només de tant en tant, no empastifem de margarina tot allò que se’ns acosta ni som Marlon Brando i Maria Schneider dirigits per Bernardo Bertolucci a l’Últim Tango a París, ja fa hores que ens hem desfet de la famosa terrina de margarina.

Good bye MARGARINA selectiva

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari...