dijous, 7 de novembre del 2019

En un 7 de novembre

De bon matí, Facebook m'ha recordat que, avui fa anys, vaig publicar una fotografia al meu mur. Amb la son entre les celles he dubtat si compartir el record (tal com es diu a Facebook) o no fer-ho. Per si de cas, he deixat passar unes hores. Com deia el savi: davant el dubte, absten-te.

El dilema personal que tenia, era gran, gairebé existencial. Dubtava de si seria prou ètic publicar una fotografia en què dues de les protagonistes ja fa temps que ens van deixar. També m'ha fet dubtar algun comentari que l'any 2011 m'hi va escriure la germana que em precedia.

Finalment, he decidit tornar a compartir la foto. I és que avui tornem a ser 7 de novembre. Avui fa setze anys que ens va deixar la nostra mare, l'àvia Tura: la que de petita fou La Nena de la Rutlla; la que va viure una infància i joventut marcades per la guerra civil, la que va tenir cura del seu marit quan la salut no l'acompanyava; la que "esperant" sis vegades va tenir dotze fills, fent possible la família XXL que som avui; la que s'ocupava i es preocupava per tots nosaltres encenent sovint Les espelmes de la iaia; la sogra que els seus gendres i nora haurien triat; la iaia que va tenir cura dels seus néts sempre que va ser necessari; la iaia que feia les millors tallarines del món, la iaia que per poc no va arribar a ser besàvia. I tanta il·lusió que li hauria fet!   

Aquesta breu entrada i la instantània que hi apareix al capdavall pretenen ser una manera de recordar dues persones estimades que ja fa temps que ens van deixar: l'àvia Tura i la Marissa. La fotografia ens la va fer el pare l'estiu de 1967, en una cova a tocar del Santuari de les Salines. Ben segur que veníem de visitar Maçanet de Cabrenys, el poble altempordanès d'on provenia la nostra besàvia, la Rosa Saguer, que fou la jove més guapa de tota la Vall del Bac i que va aportar aires empordanesos a la nostra nissaga.

A vosaltres, mare i Marissa, amb nostàlgia i tot l'afecte del món, us recordem en molts moments de les nostres vides i us estimem molt i molt.



Adriana, 7 de novembre de 2019

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari...