dilluns, 6 de setembre del 2021

Anècdotes intergeneracionals (V)

Llençar la pipa

La definició de xumet que trobem al Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC) és: Objecte generalment de goma i en forma de mugró, que es posa a la boca del nodrissó perquè xumi. Una altra manera tant o més comú de referir-nos al xumet és el mot pipa.

Actualment, amb els nous models de criança i de lactància a demanda, el xumet es fa servir molt menys que fa uns vint o trenta anys en què es recomanava alletar els nadons cada tres hores i entretenir-los si demanaven el pit o el biberó abans. La pipa era una bona aliada, tant si es tractava d’esperar a la següent “toma” de llet, com si es tractava de calmar un malestar del nadó o d’ajudar-lo a agafar el son.

Més d’una vegada he pensat que segurament aquest objecte es tornarà a “posar de moda”, igual que la lactància a horaris establerts, que permetia, a les mares lactants, saber de quin marge de temps disposaven per dur a terme activitats que els permetessin la cura personal, desconnectar una estona o fer alguna tasca del món laboral. Temps al temps.

Tal com podeu llegir en l’article “Adéu al xumet! Com deixar enrere la pipa”, publicat al diari Ara, el 2/02/2013, arriba un dia en què, pares, pediatres, odontopediatres i logopedes consideren que la criatura és massa gran per portar xumet i cal treure’l. Aquesta tasca, sovint, no era pas ben fàcil, ja que, com diu el mateix article, alguns [xumets] són una extensió de la criatura, que sembla incapaç de viure sense ell. És per això que, com deixar la pipa era un tema de conversa i una de les primeres negociacions entre pares i infants.

A l’anècdota intergeneracional d’avui ens hem d’imaginar una parella de prop de 30 anys i una filla de 2 anys i mig. Abans de Nadal havien mig parlat de donar la pipa als Reis, però els pares, veient que la germaneta estava en camí, van pensar que potser no era el millor moment de sotmetre la seva filla gran a un estrès que podien ajornar uns mesos. Ho van deixar per més endavant, però el xumet seguia essent sovint tema de conversa: que si la podríem llençar aquí, que si la podríem penjar allà... que si naps, que si cols... Que si després de llençar-la comprarem un conte, anirem a tal lloc o fins i tot comprarem una bicicleta de rodetes com la de la cosineta. De recompenses n’havien sortit moltes, a les seves converses, tantes que ara mateix serien incapaços de recordar-les totes.

Una tarda d’estiu quan feia pocs dies que havia nascut la seva germana, la nena gran s’aixeca, es treu la pipa de la boca i la tira al pot de les escombraries. Ben decidida va cap als seus pares i els diu “ara ja podem anar a comprar la bicicleta”. Ells dos es van quedar de pasta de moniato. Primer no van saber com reaccionar; després van explicar a la seva filla que anirien a casa el ciclista i triarien una bicicleta i que l’endemà la passarien a recollir, així ell tindria temps de preparar-la bé. Van pensar que d’aquesta manera tindrien un roc a la faixa per si la cosa no acabava de funcionar, tal com també tenien la pipa a la butxaca (recuperada de les escombraries) per si aquella nit es convertia en un drama descontrolat.

Ja els tens tots cap a cal ciclista a triar la bicicleta de rodetes. Va ser una BH de color rosa amb els accessoris de color blanc. Tal com havien pactat, el botiguer els la tindria preparada per a l’endemà que, si tot anava bé, la passarien a recollir.

I tant que va anar bé! Va dormir sense demanar el xumet i mai no es va posar a la boca cap de les pipes de la seva germaneta. Així que l’endemà, sortint de la llar d’infants, van anar a recollir la bicicleta que tant de servei els va fer aquell estiu i els que vindrien.

I encara ara, vint-i-tants anys després, els pares no saben d’on va treure la força de voluntat aquella criatura.

 

Adriana, 6 de setembre de 2021


Fa uns anys a Olot és tradició donar la pipa a algun personatge de la faràndula, durant la cercavila de la festa major. A l’esquerra, l’Almogàver, gegant de la Penya Almogàvers Garrotxa; a la dreta, el Porc i el Xai, gegant de la Penya Aoapix. Tots dos van ben carregats de xumets. (Fotos Festa Major de 2021)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari...